Hedging στο στοίχημα – Στρατηγική για εγγυημένο κέρδος

Hedging στο στοίχημα – Στρατηγική για εγγυημένο κέρδος

Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο «hedging» στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών ή μπορεί και όχι. Πρόκειται για μια «νόμιμη» στρατηγική, σε αντίθεση ίσως με το «arbitrage». Ας δούμε λίγο περί τίνος πρόκειται και τις διαφορές με τα στοιχήματα arbitrage.

Η πρόβλεψη του νικητή σε ένα αθλητικό αγώνα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμη και στην περίπτωση τεράστιων φαβορί, το ποντάρισμα συνεπάγεται τη δέσμευση των χρημάτων σας μέχρι την ολοκλήρωση του αγώνα και περιλαμβάνει μεγάλο ρίσκο για σχετικά μικρή ανταμοιβή. Μάλλον δεν ακούγεται και πολύ δελεαστικό…

Αντί να αναζητάτε να προβλέψετε άμεσα τον νικητή ενός αγώνα ή διοργάνωσης, θα σας εξηγήσουμε έναν διαφορετικό τόπο να έχετε κέρδος πριν την ολοκλήρωση του στοιχηματικού γεγονότος με τη στρατηγική του hedging.

 

Hedging για εγγυημένα κέρδη

Με λίγα λόγια το hedging είναι η τοποθέτηση στοιχημάτων σε διαφορετικές εκβάσεις αποτελεσμάτων του ίδιου στοιχηματικού γεγονότος με εγγυημένο κέρδος, αναμάρτητα αν στο τέλος το αρχικό στοίχημα κερδίσει ή χάσει.

Σε σχέση με το arbitrage στοίχημα, στο οποίο επίσης ποντάρουμε σε πολλαπλές εκβάσεις του ίδιου γεγονότος για εγγυημένο κέρδος, υπάρχει η εξής μεγάλη διαφορά: Ο σκοπός του arbitrage είναι ο εντοπισμός μεγάλων διαφορών ανάμεσα στις αποδόσεις που προσφέρουν διαφορετικές στοιχηματικές εταιρίες και η τοποθέτηση πονταρισμάτων σε όλες τις εκβάσεις ενώ αντίθετα στο hedging, εκμεταλλευόμαστε τις αλλαγές που προκύπτουν στις αποδόσεις στην ίδια στοιχηματική εταιρία, κάτι που θεωρείτε πιο «νόμιμο» ή έστω πιο «ηθικό». Πιστεύετε ότι δεν γίνεται; Ας το δούμε πιο πρακτικά με κάποια παραδείγματα.

 

Η στρατηγική του hedging στην πράξη

Το hedging χρησιμοποιείται πολύ συχνά στο τένις, στα στοιχήματα νικητή του τουρνουά. Πριν το χρησιμοποιήσετε φυσικά θα πρέπει να κατανοήσετε λίγα πράγματα για το τι χρειάζεται προκειμένου η στρατηγική να είναι επιτυχημένη. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το WTA Wimbledon 2015.

Η Garbiñe Muguruza, η Ισπανίδα τενίστρια που στις προηγούμενες συμμετοχές της δεν είχε προχωρήσει πέρα των δύο πρώτων γύρων, κατάφερε να εντυπωσιάσει του ς πάντες κερδίζοντας τον πρώτο της τελικό Grand Slam κόντρα στη Serena Williams.

Βέβαια η επιτυχία δεν ήταν και τόσο απρόσμενη τελικά. Η Muguruza είχε κερδίσει την Williams στον δεύτερο γύρο του Roland Garros την προηγούμενη χρονιά και συμμετείχε στο Wimbledon σε εξαιρετική φυσική και αγωνιστική κατάσταση. Οι αγορές ωστόσο απέτυχαν να δουν τη νέα σταρ στα πρώτα της βήματα. Με την απόδοση να κερδίσει τον τίτλο να ξεπερνά ακόμη και το 41,00!

Ας υποθέσουμε ότι είχαμε στοιχηματίσει 10 ευρώ ότι η Muguruza θα κέρδιζε το Wimbledon με τις αρχικές αποδόσεις πριν την έναρξη του τουρνουά. Θα παίρναμε 410 ευρώ εάν λοιπόν κέρδιζε το τουρνουά. Καθώς η Ισπανίδα περνούσε από γύρο σε γύρο και έφτασε στον τελικό κόντρα στην νούμερο 1, οι αποδόσεις της Williams να κερδίσει τον τελικό και κατ’ επέκταση το τουρνουά έφτασαν στο 1.85, παρέχοντας μια ιδανική ευκαιρία να κλειδώσουμε τα κέρδη ανεξάρτητα από την έκβαση του τελικού.

Για να επιτύχουμε μια ισορροπημένη νίκη ανεξάρτητα από το ποια κοπέλα θα νικούσε, θα έπρεπε να μοιράσουμε κάπως έτσι τα πονταρίσματά μας:

 

Αποτέλεσμα Συνολικό ποσό πονταρίσματος Απόδοση Επιστροφή Κέρδος
Muguruza 10 + 221,62 = 231,62 41.00 10 x 41.00 = 410 178,38
Williams 10 + 221,62 = 231,.62 1.85 221,62 x 1,85 = 409,99 178,37

Έτσι λοιπόν μας δίνεται η δυνατότητα να κερδίσουμε σίγουρα 178 ευρώ με ένα ρίσκο ουσιαστικά των 10 ευρώ και να έχουμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε τον τελικό με τα λεφτά στη τσέπη και κανένα απολύτως άγχος για το ποια τενίστρια θα κερδίσει.

 

Χρησιμοποιώντας το hedging προς όφελός μας

Αν θέλουμε να δώσουμε περισσότερο ενδιαφέρον στα πράγματα, θα πρέπει να σας πούμε ότι με το hedging μπορούμε επίσης να κάνουμε και κατανομή του ρίσκου, με βάση την κρίση μας για αποτέλεσμα του τελικού. Ας πούμε για παράδειγμα ότι πιστεύουμε πως η Williams θα κερδίσει στον τελικό και θέλουμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο κέρδος σε περίπτωση που το σενάριο πραγματοποιηθεί. Γι’ αυτό θα πρέπει να αυξήσουμε το ποσό του στοιχήματος στην Williams. Ορίστε ένας καλός τρόπος:

Αποτέλεσμα Συνολικό ποσό πονταρίσματος Επιστροφή Κέρδος
Muguruza 10 + 300 = 310 410 100
Williams 10 + 300 = 310 555 245

Στο παραπάνω σενάριο το καθαρό κέρδος είναι 245 ευρώ, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να αυξήσουμε το ρίσκο των 10 ευρώ. Εάν είχαμε ποντάρει το ίδιο ποσό στην αρχή του τουρνουά υπέρ της Williams σε απόδοση 3.50, θα είχαμε κέρδος 25 ευρώ και πολύ μεγάλη ανησυχία για το αν τελικά θα κατακτήσει τον τίτλο.

stoixima360.com

loading...