Οι πιθανοί συνδυασμοί των φύλλων στο Texas Hold’em

Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι της πιο Alternative Στοιχηματικής κοινότητας. Στο προηγούμενο μας άρθρο μάθαμε τους βασικούς κανόνες για να μπορεί κανείς να αρχίσει να κατανοεί το texas hold’em.

Σήμερα θα μάθουμε τους πιθανούς συνδιασμούς των φύλλων και τη δύναμη τους έτσι ώστε όταν μια παρτίδα φτάσει σε «showdown» (οι εναπομείναντες παίκτες συγκρίνουν τα χαρτιά τους) να ξέρουμε κάθε φορά ανάλογα με το φύλλο μας, πόσο δυνατό φύλλο έχουμε, ποιους συνδιασμούς κερδίζουμε και από ποιούς χάνουμε και τι πιθανότητες υπάρχουν να εμφανιστεί ένα τέτοιο φύλλο.

 

Οι πιθανοί συνδυασμοί των φύλλων:

 

Ξεκινώντας από τον πιο δυνατό και καταλήγοντας στον πιο αδύναμο, οι συνδιασμοί που μπορούν να προκύψουν στο πόκερ έχουν ως εξής:

 

  • Φλός Ρουαγιάλ (Royal Flash)

Είναι ο απόλυτος συνδιασμός στο πόκερ. Τα 1, Κ ,Q, J, 10 στη σειρά και με το ίδιο χρώμα (Κούπες, Μπαστούνια, Καρά, Τριφύλλια). Αν σου έρθει ποτέ είσαι ένας πάρα πολύ τυχερός άνθρωπος, γιαυτό απόλαυσε το γιατί είναι πιθανό να μην το ξαναδείς ποτέ στη ζωή σου γιατί η πιθανότητες να εμφανιστεί ένα τέτοιο φύλλο είναι 1 στις 649739!!!

 

  • Κέντα χρώμα ή Φλός (Straight flush)

Πέντε συνεχόμενα φύλλα του ίδιου χρώματος. Μεταξύ δύο φλός κερδίζει εκείνο με το μεγαλύτερο χαρτί. Ο άσος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα στο χαμηλό φλός και ώς Α μετά το Ρήγα. Αυτός ο συνδιασμός έχει πιθανότητες να εμφανιστεί 1 στις 72192. Όπως καταλαβαίνετε είναι 10 φορές πιο εύκολο να εμφανιστεί από το Φλος Ρουαγιάλ αλλά ξανά είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο και ισχυρό φύλλο.

 

  • Καρέ (Four of a kind)

Τέσσερα όμοια φύλλα μαζί. Όσο μεγαλύτερο είναι το φύλλο που έχουμε το καρέ τόσο μεγαλύτερη είναι και η αξία του. Πχ. Το καρέ του Ρήγα είναι κερδίζει το καρέ του 10. Καρέ θα συναντίσουμε περίπου μία στις 4164 παρτίδες.

 

  • Φούλ (Foul House)

Συνδιασμός τριών ομοίων φύλλων με δύο άλλα επίσης όμοια. Το Φούλ παίρνει το όνομα του από την όμοια τριάδα. Παραδείγματος χάρη άμα έχουμε τρεις ρήγες με δύο βαλέδες, λέμε ότι έχουμε φούλ του ρήγα με βαλέδες. Κερδίζει το φουλ με τη μεγαλύτερη τριάδα , σε πολυ σπάνιες περιπτώσεις που 2 παίκτες έχουν την ίδια τριάδα κερδίζει αυτός με το μεγαλύτερο ζευγάρι. Οι πιθανότητες να πετύχουμε ένα Full House είναι 1 στις 693 αλλά μην σας ξεγελάει πόσο πιο πιθανό είναι να το δούμε από τις προηγούμενες κατηγορίες, γιατί το Φουλ είναι ένα πάρα πολύ δυνατό φύλλο που θα είμαστε πολύ χαρούμενοι άμα το δούμε σε παρτίδα μας και θα το ποντάρουμε πολύ δυνατά!

 

  • Χρώμα η Φλός (Flush)

Πέντε οποιαδήποτε φύλλα του ίδιου χρώματος. Ανάμεσα σε δύο φλος υπερισχύει αυτό με το μεγαλύτερο φύλλο. Ένα χρώμα στο Ρήγα κερδίζει ένα χρώμα στο 10 για παράδειγμα. Αν τα μεγαλύτερα φύλλα είναι κοινά, τότε συγκρίνουμε τα δεύτερα μεγαλύτερα και ου το καθεξείς. Το Φλος συμβαίνει 1 στις 508 παρτίδες.

 

  • Κέντα (Straight)

Πέντα συνεχόμενα φύλλα διαφορετικού χρώματος. Ανάμεσα σε δύο κέντες κερδίζει η υψηλότερη (με δυνατότερη την Α,Κ,Q,J,10 και πιο αδύναμη την Α,2,3,4,5). Κέντες βλέπουμε 1 στις 254 γύρες.

 

  • Τριάδα (Three of a kind)

Τρία όμοια φύλλα σε συνδιασμό με δύο ακόμα άσχετα μεταξύ τους. Ανάμεσα σε 2 τριάδες υπερισχύει αυτή με το μεγαλύτερο φύλλο. Οι πιθανότητες να δούμε μία τριάδα είναι 1 στις 46 παρτίδες (μπορεί να σου ακούγεται απλό αλλά αυτό σημαίνει ότι θα σου συμβαίνει περίπου 2 στις 100 παρτίδες και θα νιώθεις ότι κατά πάσα πιθανότητα έχεις το καλύτερο φύλλο!)

 

  • Δύο ζευγάρια (Two pairs)

Δύο ζευγάρια από όμοια φύλλα. Όταν δύο παίκτες έχουν δυο ζευγάρια κερδίζει αυτός με το μεγαλύτερο ζευγάρι. Αν το μεγαλύτερο ζευγάρι είναι κοινό το δεύτερο ζευγάρι καθορίζει το νικητή. Στην σπάνια περίπτωση που έχουν και τα δυο ζευγάρια κοινά (ναι γίνεται και αυτό) κερδίζει αυτό που χει την μεγαλύτερη Πέμπτη κάρτα. Για παράδειγμα ο συνδιασμός Α-Α-10-10-Κ κερδίζει τον συνδιασμό Α-Α-10-10-8. Ένα τέτοιο χαρτί το βλέπουμε 1 στις 20 παρτίδες.

 

  • Ζευγάρι (One pair)

Δύο όμοια φύλλα και 3 άσχετα μεταξύ τους. Αν δυο παίκτες κρατάνε το ίδιο ζευγάρι νικητής είναι αυτός με το μεγαλύτερο άσχετο φύλλο. Η πιθανότητα να πετύχεις ένα ζευγάρι είναι 42%.

 

  • Μεγαλύτερο φύλλο (High card)

Το χειρότερο φύλλο στο πόκερ και ταυτόχρονα, το φύλλο που θα έχεις στις περισσότερες παρτίδες που θα παίζεις. High card λέμε όταν έχουμε 5 φύλλα άσχετα μεταξύ τους. Γιατί δεν καταφέραμε να κάνουμε ούτε την κέντα ούτε το χρώμα που κυνηγάγαμε και ξεμείναμε με πέντε κακές κάρτες. Στην περίπτωση που δύο οι περισσότεροι παίκτες έχουν αυτό το φύλλο κερδίζει αυτός με το μεγαλύτερο φύλλο και πάλι αν έχουν κοινό το μεγαλύτερο φύλλο νικάει αυτός με το δεύτερο. Αυτόν τον κακό συνδιασμό θα τον έχεις φίλε αναγνώστη 1 στις 2 παρτίδες που θα παίζεις.

 

Έχοντας μάθει τους βασικούς κανόνες και τη δύναμη των φύλλων έχουμε μάθει τα πολύ βασικά για το άθλημα ώστε να μπορούμε να παίξουμε με τους φίλους μας ας πούμε ή στο facebook. Για να παίξει κάποιος σε καζίνο ή σε λέσχη ή στο ίντερνετ με πραγματικά λευτά πρέπει να έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και να έχει παίξει χιλιάδες παρτίδες, να έχει διαβάσει πολλά βιβλία και να γνωρίζει πολλές στρατηγικές.

Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής και μαθηματικών και μετά τύχης.

 

Θα μάθουμε παραπάνω και πιο εξιδεικευμένα πράγματα στρατιγικής σε επόμενο μας άρθρο.

loading...