Οι κανόνες του Texas hold ’em

Το «Texas hold ’em» είναι ένα παιχνίδι με κοινά χαρτιά, στο οποίο κάθε παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε συνδυασμό από τα πέντε κοινά χαρτιά μαζί με τα δύο δικά του για να συνθέσει την παρτίδα του. Το «Texas hold ’em» κέρδισε σε δημοτικότητα χάρη στην προώθηση που είχε από την τηλεόραση και το διαδίκτυο και είναι αυτή τη στιγμή η πιο διαδεδομένη παραλλαγή πόκερ.

 

 

 

 

Ο κάθε παίκτης ξεκινάει μόνο με δύο κάρτες ενώ οι υπόλοιπες είναι κοινές για όλους, οπότε το παιχνίδι προσφέρεται για στρατηγική και μαθηματική ανάλυση. Το «Texas hold ’em» έχει αναλυθεί σε μια ολόκληρη σειρά βιβλίων, τα περισσότερα από τα οποία προτείνουν μια στρατηγική που περιλαμβάνει σχετικά λίγες παρτίδες, στις οποίες όμως ο παίκτης πρέπει να ποντάρει και να «ανεβάζει» συχνά, βέβαια οι περισσότεροι επιτυχημένοι και διάσημοι επαγγελματίες παίχτες πόκερ, έχουν γράψει δικό τους βιβλίο και οι στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας είναι πάρα πολλές. Ο καλύτερος τρόπος παιχνιδιού ίσως είναι να αλλάζεις συχνά τον τρόπο παιχνιδιού σου ώστε να μην μπορούν να σε «διαβάσουν» οι υπόλοιποι παίχτες στο τραπέζι αλλά για να το καταφέρεις αυτό θέλει πολύ εξάσκηση και πολύ διάβασμα!

 

 

 

 

Όπως σε όλες τις παραλλαγές πόκερ, έτσι και στο «Texas hold ’em» οι παίκτες παίζουν για ένα χρηματικό ποσό, το οποίο κατέθεσαν οι ίδιοι, το λεγόμενο «ποτ». Καθώς τα χαρτιά μοιράζονται τυχαία, ο κάθε παίκτης προσπαθεί να ελέγξει το χρηματικό ύψος του ποτ και να δείξει κάποια δύναμη με τα πονταρίσματα του, ανάλογα με την αξία των καρτών που κρατά. Το παιχνίδι μοιράζεται σε μια σειρά από παρτίδες. Με την ολοκλήρωση της κάθε παρτίδας το ποτ απονέμεται σε έναν ή περισσότερους παίκτες.

 

slow-play-poker

 

 

Κάθε παρτίδα τελειώνει είτε με «showdown» (οι εναπομείναντες παίκτες συγκρίνουν τα χαρτιά τους), είτε με «fold» (όταν αποσυρθούν όλοι οι παίκτες εκτός από έναν, εγκαταλείποντας την παρτίδα). Το ποτ δίνεται είτε στον παίκτη με το καλύτερο χαρτί, είτε σε αυτόν που δεν εγκατέλειψε. Συνήθως υπάρχει ένας νικητής, αλλά μπορούν να είναι και περισσότεροι σε περίπτωση ισοπαλίας. Σκοπός των παικτών δεν είναι να κερδίσουν την κάθε παρτίδα, αλλά να κάνουν τις μαθηματικά ορθότερες επιλογές για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες τους κατά το ποντάρισμα σε κάθε μία ξεχωριστή παρτίδα.

 

 

 

 

Κάτι πολύ βασικό στο «Texas hold ’em» είναι το γεγονός ότι μετράνε τα πέντε καλύτερα χαρτιά από τα επτά συνολικά (δυο στο χέρι και πέντε κοινά). Ο κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα να φτιάξει τον ιδανικότερο συνδυασμό, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει τα δικά του χαρτιά. Στην αρχή ανοίγουν τα τρία πρώτα χαρτιά από τα 5 κοινά (το λεγόμενο Flop σύμφωνα με την ορολογία), στη συνέχεια ανοίγει το 4ο (Turn) και τέλος το 5ο (River). Μετά από το flop, το turn και το river γίνονται τα χτυπήματα από τους παίκτες, οι οποίοι είτε ποντάρουν, είτε πηγαίνουν πάσο.

1449801447178

 

Στο επόμενο μας άρθρο θα μάθουμε τη σειρά των χεριών, τι πιθανότητα έχει κάθε συνδιασμός να εμφανιστεί καθώς και κάποια πολύ βασικά μαθηματικά του πόκερ για αρχάριους.

loading...